Gerealiseerd door: STRIXI

Een aantal misverstanden op een rijtje

Mijn konijn krijgt genoeg gezelschap van mij, een soortgenootje is daarom niet nodig.

Helaas, een konijn zal nog steeds hele nachten alleen zitten. Een knuffel van mensen is onnatuurlijk en vervangt geen sociaal contact. Konijnen vinden het prettig tegen elkaar aan te slapen, elkaar te wassen, hebben steun aan elkaar, enz. Aandacht kan dit niet vervangen.


Mijn konijn is dikke vriendjes met onze kat/hond/cavia. Ze zijn dol op elkaar.

Konijnen kunnen alléén met konijnen communiceren. Vaak wordt er een cavia bij een konijn gezet. "Ze liggen altijd zo lief tegen elkaar aan, het zijn de beste maatjes". Dit lijkt zo, maar het klopt niet. Deze twee totaal verschillende dieren zullen naar elkaar toe trekken omdat zij blij zijn om ‘iets’ te hebben om tegen aan te liggen of te wassen. Gezelschap bij gebrek aan beter. Verder leven deze dieren totaal langs elkaar heen. Beiden soorten leven in groepsverband en hebben andere gedragingen en behoeftes. Het is heel onnatuurlijk en onprettig voor deze dieren om zonder soortgenootje te moeten leven.


Mijn konijn wordt minder tam wanneer er een soortgenootje bij is.

Dat kan kloppen, het konijn zal liever gezelschap hebben aan zijn soortgenootje dan aan ons mensen. Heel logisch. Bij gebrek aan beter, zullen sommige konijnen zonder sociaal contact meer toenadering naar mensen zoeken. Geen reden om je konijn alleen te houden dus. Maar dat betekend niet dat je je konijnen niet tam kunt krijgen. Lees onze tips op onze website om je konijn tam te krijgen!


Mijn konijn gaat met andere konijnen vechten, ik kan mijn konijn niet bij andere plaatsen.

Naar mijn menig is elk konijn te koppelen aan een soortgenootje. In 14 jaar tijd hebben we nog nooit een konijn gehad waar voor we géén geschikt vriendje hebben kunnen vinden. En dan hebben we het over meer dan duizend konijnen... Natuurlijk gaan niet alle konijnen goed met elkaar. Net als mensen hebben ook dieren voorkeuren. Sommige konijnen hebben een sterker gevoel voor het beschermen van hun territorium dan andere konijnen. Dat vergt kennis, tijd en geduld. Verderop lees je meer handige tips die kunnen helpen bij het koppelen. Lukt het nog niet, kun altijd contact met ons opnemen voor advies of hulp!


Mijn konijn is te oud om te koppelen, hij zit al jaren alleen.

Nee hoor, elk konijn is op elke leeftijd nog te koppelen aan een vriendje. Ze zijn immers in groepsverband geboren, en hun natuurlijke gedrag is gewoon aangeboren en aangeleerd. Ook op latere leeftijd zijn konijnen prima aan elkaar te koppelen. Zorg natuurlijk wel voor een passende match!


Konijnen koppelen

Joepie! Gelukkig zorg je dat jouw konijn niet alleen blijft. Maar, misschien heb je geen idee hoe je zo een koppeling moet aanpakken. Geen probleem! Wij proberen je daar zo goed mogelijk bij te helpen. Lees onderstaande informatie, en voor meer vragen of hulp, neem gerust contact met ons op!


Konijnen kijken niet naar kleur, ras en leeftijd, deze factoren hebben weinig invloed op het laten slagen van de koppeling. Kies dus een konijn uit die je zelf leuk vindt, hij hoeft absoluut niet op zijn soortgenootje te lijken!


Het geslacht en karakter van het konijn is echter wel heel bepalend.

Voor een grote kans op een geslaagde match, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van mogelijke combinaties.


Voedster (evt. gecastreerd) en een gecastreerde Ram

Deze combinatie heeft een slagingskans van 95%.

In bijna alle gevallen lukt het ons om van een voedster en ram in korte tijd een dolgelukkig setje te maken. (Sterker nog, stiekem durf ik te zeggen dat het tot nu toe áltijd gelukt is...) Het vrouwtje is vrijwel altijd de baas in deze combinatie, dus de rangorde is al snel duidelijk. Koppelen op neutraal terrein gaat daarom vrij snel en makkelijk.


Twee voedsters

De combinatie kan slagen, wanneer de voedsters van jongs af aan bij elkaar zitten. Aangezien de voedsters beide het hoogst in rang willen zijn, kan deze combinatie herhaaldelijk onrust geven. Het kan zelfs zo zijn dat de twee voedsters op latere leeftijd nog enorm ruzie krijgen, terwijl ze al jaren lief samen zitten. Hou daar rekening mee in de keuze op twee voedsters bij elkaar te plaatsen.


Twee rammen (gecastreerd)

Deze combinatie heeft een kleine kans van slagen. Soms willen twee broertjes (bij voorkeur gecastreerd) nog wel eens lukken. Heel af en toe matchen wij ook twee gecastreerde rammen samen en soms lukt het ze samen gezellig naar huis te sturen. Echter, in de meeste gevallen geeft deze combinatie enorm veel ruzie en onrust. Dus om dat gedoe te voorkomen, is deze combinatie niet aan te raden.


Drie konijnen bij elkaar

Net zoals in de bovenstaande combinaties, zal er in de combinatie van 3 konijnen altijd een koppeltje man – man of vrouw – vrouw zijn. Deze combinaties ruziën vaak om het derde konijn, of je hebt al een gezellig koppeltje van twee, en de derde valt buiten de boot. In dit geval zal ik persoonlijk altijd kiezen om twee gescheiden koppels van twee te maken, of 1 grote groep van vier


Een groep konijnen bij elkaar (4 konijnen of meer)

Hoe groter de groep, hoe makkelijker en ‘natuurlijker’ de konijnen zich zullen gedragen. In een grotere groep, kun je dus makkelijk meerdere rammen en voedsters bij elkaar plaatsen, de gecastreerde rammen en voedsters hoeven niet eens in gelijke aantallen te zijn verdeeld. Hier heb ik regelmatig een groep van 2 mannen en 4 voedsters, of 4 mannen en 3 voedsters aan elkaar gekoppeld. Ruimte is het sleutelwoord, maar over het algemeen zullen ze na enige rangorde bepaling een prima gezellige groep worden met elkaar en zich veel socialer gaan gedragen. Zet uiteraard niet zomaar 1 nieuw konijn in een al bestaande groep. Koppel de konijnen dan telkens weer op een neutrale plaats die voor alle konijnen ook daadwerkelijk neutraal is.

Let op: Een gecastreerde ram kan pas twee weken na de castratie bij een voedster worden gezet. Het sperma kan nog een tijdje na de castratie actief zijn en in die weken kan ook de operatiewond goed genezen.


Basisvoorwaarden bij het koppelen

  • Zorg voor een ruime behuizing waar dieren elkaar kunnen ontwijken (obstakels in de ren). Maak het hok goed schoon van tevoren, zodat er zo min mogelijk territoriumgeurtjes aan zitten.
  • Laat de kennismaking niet in het eigen verblijf plaatsvinden. Bij voorkeur op neutraal terrein, waar beide dieren nog niet eerder zijn geweest.
  • Begin het koppelen in de ochtend zodat er heel de dag tijd is om rustig te bekijken of het goed gaat.
  • Haal de dieren alleen pas uit elkaar als er daadwerkelijk tot bloedens toe gevochten wordt. (Ook al wordt er flink achter elkaar aangezeten, het is beter om ze hun gang te laten gaan, anders zal het de volgende keer weer vanaf vooraf aan gebeuren. Dit hoort bij de rangorde bepaling. Probeer dus pas in te grijpen als er daadwerkelijk gewonden gaan vallen.
  • Haal de dieren na het bij elkaar zetten niet meer uit elkaar, dus ook niet voor de nacht. De koppeling begint anders de volgende dag weer van voor af aan. Gedurende de dag kun je al een aardig beeld krijgen hoe de nacht verlopen zal, en of het veilig genoeg is ze bij elkaar te laten.


Lukt het nog steeds niet?

  • Haal de dieren elke keer uit hun neutrale ruimte en verplaats ze naar een andere (neutrale) ruimte. Door de stress van het verhuizen hebben ze de neiging zich op de omgeving te richten en niet op elkaar, of zullen door de stress steun zoeken aan elkaar. Beide kan een positieve werking hebben op het koppelproces.
  • Een laatste alternatief is om de dieren naast elkaar in een andere kooi te zetten zodat ze elkaar nog wel kunnen zien en ruiken. Probeer het na een paar dagen nog eens en laat ze steeds eventjes samen loslopen.


Gewenning

Het uitgangspunt voor het bij elkaar zetten van konijnen is uiteindelijk dat de dieren gezelschap aan elkaar hebben en elkaar aanzetten tot activiteit. Een goed aan elkaar gewend stelletje ligt de hele dag tegen elkaar aan, wassen en likken elkaar (voor de kop en oren). Dan pas is het verschil goed te zien bij een enkel konijn, want men herkent de konijnen meestal niet terug.


De periode van het settelen van combinatie(s) kan soms wel een paar weken duren. Erna kun je zien dat de konijnen elkaar likken, wassen, tegen elkaar aan slapen. Dat is het moment dat ze elkaar hebben gevonden. Durf je het koppelen zelf liever niet aan? Wij kunnen helpen bij het koppelen van de konijnen.


Koppelen bij het Knabbeltuintje

Zo af en toe hebben wij nog een konijn dat een nieuw huisje zoekt, die wij kunnen koppelen aan jouw konijn. Natuurlijk kun je ook zelf al twee konijnen hebben, die je graag samen gekoppeld zou willen hebben. In beide gevallen kunnen de konijn(en) naar ons toekomen, en zullen wij proberen te zorgen een passende match te maken!

Wanneer de konijnen naar ons toekomen, zullen ze gelijk samen in de neutrale omgeving gezet worden. Wij geven je informatie over hun lichaamstaal. Welke reacties juist wel gunstig zijn, en niet. In de eerste instantie zijn ze vaak erg gericht op hun omgeving. Dan ontwikkelt zich een communicatie. Wie durft er eerst, wie doet wat eerst? Ze zullen op den duur de dominantie gaan bepalen, maar dat zal langer duren dan het bezoek moment waarop je langskomt. De konijnen zullen minimaal 2 nachtjes bij ons verblijven, en wij houden je op de hoogte hoe de koppeling verloopt. Afhankelijk van de konijnen, zullen ze 2 nachten tot een week bij ons blijven. Vaak kunnen we na 1 dag al goed aangeven of de koppeling zal slagen of niet.


Wanneer wij vertrouwen hebben in de koppeling mogen de konijnen mee naar huis en zullen wij je over de volgende stappen inlichten waar je thuis nog even goed op moet letten. Het goede nieuws: in al die jaren van ervaring met het koppelen van konijnen, is de combinatie voedster – ram altijd gelukt, en hebben we in de andere gevallen nog nooit een konijn alleen terug naar huis hoeven sturen. Dus ook bij een onmogelijke combinatie vinden we altijd wel een passende oplossing!

KVK : 72371544

BTW : NL 860 669 312 B01

IBAN : NL70 TRIO 032 0390 748

Gerealiseerd door: STRIXI